Mi a mérgező férfiasság?

0 Comments

Az utóbbi hónapokban a világ sajtójában nagy figyelmet szenteltek a mérgező férfiasság kérdéséről. A hatalmas globális márka, Gillette, mérlegelte a kérdéssel kapcsolatos vitát, amikor egy nagy reklámkampányt indított, amely a férfi viselkedés tárgyát a borotválkozó termékeinek népszerűsítésének eszközeként használja. Ez minden bizonnyal nagy figyelmet kapott, ami tisztességesen valószínűleg Gillette célja volt.

Ez azt jelenti, hogy minden olyan globális márka, amely a termékeit - legalábbis történelmileg - a nemi sztereotípiáknak megfelelő képekkel hirdette, valószínűleg már megállapította, hogy meg kell változtatnia a megközelítését. Ugyanezt mondhatnánk olyan márkákról, amelyek bármely „hagyományosan férfi” tartalékban működnek, mint például az online kaszinók és labdarúgás például, bár sok nő élvezi őket ezekben a napokban. Sok olyan hozzáértő márka, amely már nem akarja csak a férfiakhoz fordulni, nagy erőfeszítéseket tett, hogy megváltoztassa a közelmúlt közelmúltbeli észlelését. Ami Gillette kampányát figyelemre méltóvá tette, az volt, hogy nem csupán finoman változtatta meg a márka identitását; a vállalat marketingcsapata valóban egy teljesen új megközelítést ért el.

Mint ilyen, valószínűleg érthető, hogy Gillette mozdulata egy kicsit visszafogott. Természetesen a cég is sok dicséretet kapott azoktól, akik nem látták - teljesen - legalábbis cinikus marketing lépésként. Miért volt ez? Néhányan a negatív reakciót a férfi patriarchiája hátráltatta a kiváltsága ellen. Ez lehet így, de a kampány egyik problémája az volt, hogy a mérgező férfiasság fogalma nem olyan széles körben értendő, mint talán Gillette vezetői gondolták. Igen, a kifejezést sokkal szélesebb körben használják az 2019-ban, mint tizenkét hónapja, de ez azt jelenti, hogy valóban teljesen megértjük? Végtére is, mi a mérgező férfiasság, és azt jelenti, hogy minden ember mérgező?

A mérgező férfiasság növekedése

Valószínűleg érdemes megjegyezni, hogy a mérgező férfiasság ötlete nem új. Ez egy olyan koncepció, amely évek óta bizonyos körökben van. Megváltozott az, hogy ez a korábban már régóta megfogalmazott kifejezést egyfajta irányba vette. Gillette-nek és számos társadalmi kommentátornak köszönhetően a mérgező férfiasságot egyre többet fogják hallani, még akkor is, ha maga a fogalom semmi új. Néhány ember számára ez a társadalmi változás nem volt üdvözlendő, mert bizonyos tárgyak egy olyan fedezeti időszakra vonatkoznak, amely legalább azt jelenti, hogy talán egy szélesebb körben elterjedt probléma van, mint amennyire elégedett.

Mindazonáltal a média egyes részei között konszenzus alakul ki, hogy a mérgező férfiasság fogalma valóban egy olyan társadalmi problémát jelent, amellyel foglalkozni kell. A többi mots du jourhoz hasonlóan a mérgező férfiasság fogalma kieshet a divatból, és egy másik kifejezéssel helyettesíthető. Ki tudja, hogy mi lesz a jövőben a médiumok megszállottságával kapcsolatban? Ami még ennél is fontosabb, az a tendencia, amely mögött a nap trendje van.

Hol jött a mérgező férfiasság?

Az az elképzelés, hogy a mérgező férfiasság már olyan hosszú ideig tart, mint az emberek. A múltban a társadalmat azért hozták létre, hogy megőrizze a férfiak kiváltságait a családi erő, a jólét és a politikai ellenőrzés szempontjából. Természetesen a huszadik században a nők - legalábbis a nyugati világban - egyre több szabadságot szereztek, amíg - az elméletben - az egyenlőséget sikerült elérni. Csak, nem. A mérgező férfiasság folyamatos koncepciója akkor lép életbe, amikor az összes kulturális módot figyelembe veszi a férfiak a status quo-ban.

A szexista megjegyzések, a nem megfelelő érintés, a fiúk erőszakos szemléletének figyelembevétele, a szexuális bánásmód elfogadása és az ún. Természetesen kevés ember mondaná, hogy ezek a tevékenységek teljesen felszámolódtak. Ez azt jelenti, hogy az 1970-ek női felszabadulási mozgalma és az újabb „Me Too” mozgalom kimutatták, hogy nem csak a zsebekben folytatódnak, hanem kultúránk nagy része. A mérgező férfiasság támogatóit túl gyakran nem korrigálják vagy megbüntetik, nem is beszélve.

Ne feledje, hogy bár a magas színvonalú esetek, mint a Harvey Weinstein, a férfiaknak a nők iránti attitűdjeire összpontosítottak, a mérgező férfiasság kiterjed a férfiak más férfiakkal szembeni attitűdjeire is. Kevin Spacey-hez hasonló eset azt jelzi, hogy a férfi toxicitása nem olyan, ami teljesen a nemek közötti egyenlőség kérdéseinek körül forog. Ezek és egyéb esetek miatt a férfi toxicitás beszélgetési pontot jelentett, így a márkák és az intézmények egyre inkább felismerték, hogy lépéseket kell tenniük nyilvános képük javítása érdekében. Akár tetszik ez a kifejezés, akár nem, a mögötte álló elképzelést a mély társadalmi változások és az ilyen változások iránti vágyakozták. Mint ilyen, ez egy olyan kifejezés, amely úgy néz ki, mintha egy kicsit körül lenne.

Spin Palace Nincs betéti kaszinó bónusz >>


Forrás: spinpalace.com
Mi a mérgező férfiasság? Frissítve: Június 18, 2019 Szerző: Damon